Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)

Wat zegt de wet over de RI&E?

Iedere werkgever is verplicht om een arbobeleid te voeren dat is gericht op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden. Dat staat in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Onderdeel van dit arbobeleid is het opstellen van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Het inventariseren van de risico’s mag de werkgever zelf doen of laten doen. De preventiemedewerker binnen het bedrijf is hiervoor de aangewezen persoon. Deze kan hierbij hulp van derden inroepen. Bij het samenstellen van de risico’s wordt gekeken naar de actuele werksituatie. De risico’s en daarbij behoorde problematiek dient geëvalueerd te worden. Daaruit komt het “plan van aanpak”. In dit plan van aanpak dienen de risico’s naar urgentie te worden ingedeeld en worden maatregelen ingevoerd die gevolgen van de gevaren uit de risico’s moeten verkleinen. 

Wat houdt het in?

Een RI&E moet voldoen aan een aantal eisen. Een RI&E moet dus getoetst worden. Voor werkgevers die minder dan 25 werknemers hebben kan men gebruik maken van een branche RI&E. Hierbij krijgt men vrijstelling van toetsing.

Voor het toetsen van een RI&E dient men één of meerdere Arbodeskundigen in te schakelen. Afhankelijk van de bedrijfsvoering en de daarbij behorende risico’s kunnen er dus meerdere deskundigen nodig zijn. Een RI&E moet voldoen aan de volgende punten:  volledigheid, betrouwbaarheid van het onderzoek, evaluatie en prioriteitsstelling, voorgestelde maatregelen en rapportage

Met ingang van 1 juli 2022 bestaat het toetsen van de RI&E uit een systeemtoets en een scopetoets.

Naar aanleiding van de systeem- en scopetoets stelt de arbokerndeskundige een rapportage op.

De uitvoering van de RI&E omvat de volgende activiteiten:

  • Inventarisatie
  • Opstellen concept RI&E
  • Bedrijfsbezoek (met rondgang, eventueel gesprek met medewerkers, bespreken concept RI&E)
  • Finaliseren RI&E, inclusief RI&E rapportage

Alles Paletti kan u van dienst zijn bij het opstellen en/of toetsen van uw RI&E.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een vrijblijvende offerte of een vrijblijvende afspraak om uw specifieke situatie en wensen te bespreken.

  • Modern opleidingscentrum in Maasbree
  • Incompany maatwerk trainingen
  • Totaalpakket voor bedrijven en particulieren
  • Gecertificeerde instructeurs